Studio - Porträtt

© 2014 Kenneth Pils

Studio - Porträtt

Exhibition information
Dokumentation
tors 22 augusti
2013
Studio

Porträtt gjorda under åren.

Works info: 

19 x 24 cm akvareller och akryl på 600 gr papper

Ett porträtt av någon. En tolkning, kanske feltolkning? Vi har det fysiska utseendet. Säger det något om människan; något om det man man kallar själ - vad det nu är.

Att tro att man kan fånga en människas väsen i ett porträtt är förstås omöjligt. Vissa skulle kanske säga ett det säger mer om upphovsmannen än den avbildade. Och ändå försöker jag med förhoppningen om mirakel.

I ett porträtt förväntar man sig en yttre likhet; karaktärsdragen ska åtminstone framgå. Ofta används fotografier som förlagor. En del menar att man ska ha objektet framför sig och att ett fotografi aldrig kan ersätta den närvarande personen. Kanske stämmer det. Ett fotografi - ett avtryck i ljus. Kanske - kanske inte...

Vill något mer med porträttet. Hur ska det gå till?
Arbetsprocessen i att göra porträttet kommer till räddning. Av praktiken (teckna, måla, se) så väcks en blick som är oförutsägbar. I en sluten, eller kanske öppen stund blir något till, som kanske kan vara ett porträtt. Jag visste inte hur det skulle bli men det blev ändå ett porträtt av en speciell människa.

Follow