Kunsthalle Kempten - MAP, MIND, MEMORY Part II

© 2017 Kenneth Pils

Kunsthalle Kempten - MAP, MIND, MEMORY Part II

Exhibition information
Grupputställningar
lör 16 september - sön 15 oktober
2017
Kunsthalle Kempten
Memmingerstr. 5
87439
Kempten (Allgäu)
Wednesday–Sunday 14:00–18:00
Kempten
Works info: 

Ett urval verk från projektet "diaries" 2013-17, valt med utgångspunkt från utställningstemat "MAP MIND MEMORY".
21 x 15 cm, akvarell, kol, akryl och pennor på papper.
----------
Målningar från serien "Traveler"
70 x 50 cm, akryl på duk
1 In-between Settlement
2 Chapter Three - The Arrival
3 Illuminated Day
4 Slow Walk For Dreamers
5 Planning For Exhibit A

MAP, MIND, MEMORY Del II
Sophie Dvořák, Kenneth Pils, Bertram Schilling, Matthias Wohlgenannt and Silvia Jung-Wiesenmayer
MAP, MIND, MEMORY är en serie löst sammanhängande utställningar som handlar om individens uppfattning, rörelse och interaktion i en värld av snabb förändring.
Den andra delen av MAP, MIND, MEMORY är ett samarbete mellan fem konstnärer från  Sverige, Österke och Tyskland som utforskar hur platser påverkar oss fysiskt och psykiskt, hur de formar oss och blir en del av vem vi är.
Silvia Jung-Wiesenmayer och Bertram Schilling har fått Kunsthalle Kempten Stipendiet 2017 för sitt utställningsprojekt "Map, Mind, Memory-Part II".
Öppningen på lördag 16 september, 7-11 p.m. är kopplad till evenemanget "Kunstnacht Kempten".
Söndag 24: e 15-16:00: Artist talk med Christian Hof om regionala och internationella konstprojekt och utställningsserien MAP, MIND, MEMORY.
Genomfört med stöd från Kulturamt Kempten

diaries
Kenneth Pils bidrar med ett utdrag från projektet "diaries" (december 2013-maj 2017). Projektet var en förutsättningslös kartläggning av konstnärens tankar, ideer och fantasier under perioden. Den enda begränsningen var pappersstorleken, att det ska bli en bild och att något ska göras på pappret varje dag. Inga begränsningar sattes upp vad det gäller motiv eller material. Ibland har han använt slumpmetoder för att hitta motiv, ibland har han bara satt igång genom att fläcka ner pappret och utifrån fläckarna hittat ett bildmotiv.
Det man ser på utställningen är ett urval som löst baseras på utställningstemat "map, mind memory".
Varje bild är en koncentrerad handling i en specifik tidssituation, vIlket den ensamma bilden visar på. De övriga bilderna presenteras inte kronologisk utan i en oordnad klusterhängning. Det beror på en insikt från tidigare presentationer där "diaries" har visats kronologiskt. Att att ordna flödet av händelserna i tidsordning ger ingen ytterligare meningsfull information i detta projekt, snarare är det ett hinder, eftersom det ger ett sken av att en ordning finns. Stunderna sinsemellan behöver inte behöver ha något med de andra att göra. Allt som finns är närvaro i nuet.

Traveler
Kenneth Pils andra bidrag till utställningen "MAP, MIND, MEMORY" är "Traveller", ett målningsprojekt som förskjuter tid och skapar tillfälliga hem för ögat.

Blicken utforskar bilden, handen arbetar och förändrar målningen; rör sig från den svepande överblicken till den enskilda detaljen. När bilden angår mig bebor jag den; ett tillfälligt hem för ögat - en stund iallafall.

De arkitektoniska delarna i målningarna har ofta biografisk relevans för mig. Det är ett dagis, en pumpstation, en grillkiosk från min barndomshemstad. Bakgrunden är hämtade från nederländska 1600-talsmålningar (bland annat Van Goyen och Salomon van Ruisdael). Motiven blandas mer eller mindre med varandra.
Hanteringen av bilderna och målningsprocessen är ett sätt att smälta samman minnen och bildinformation för att skapa nya hybrider. I målningarna befriar bilderna sig från sin ursprungliga betydelse och sammanhang och blir ett tillfälligt hem för åskådaren
Horisonthöjden är densamma i varje målning: den går rakt igenom alla bilder om du har dem sida vid sida. De kan båda ses som enskilda bilder och som en del av ett större sammanhang.