Konstakademin - Dark Pink

© 2014 Kenneth Pils

Konstakademin - Dark Pink

Exhibition information
Grupputställningar
tors 20 april
1995
Konstakademin

Fredsgatan 12

Stockholm

Elevutställning - Kungliga konsthögskolan

Works info: 

Teaterfilter (Dark Pink) 9 x 5,5 m, färgfotografier (diameter 100cm), två profilstråkastare, runda klisteretiketter.

Ett stort tack till Crimson Färglabb AB .

Dark Pink and Parallell

Ett projekt av Lotte Nilsson-Välimaa och Kenneth Pils

Konstakademien är beläget i hjärtat av Stockholm. Det är en prestigefylld plats med en lång tradition. Svenska Akademien grundades 1735 med stöd från den kungliga familjen. Huset på Fredsgatan byggdes i mitten av 19: e århundradet att vara värd för svenska konstakademin.

Vårt mål är att reagera på detta sammanhang, och försöka skapa en kontrast till de hierarkiska konnotationerna inneboende i arkitekturen. Det gör vi genom tillägg i det befintliga rummet (den centrala ljushallen).

  • Ändra den övergripande ljuset i rummet till en rosa nyans. Det är som att klättra in i en varm livmoder.
  • Vi sätter pupiller på de klassiska skulpturer med självhäftande patchar. De förvandlas från passiva objekt till aktiva subjekt genom att möta betraktarens blick.
  • Kenneth bidrar med tre fotografiska bilder tagna i Västberga, en förort till Stockholm. Deras runda form påminner om de medaljongerna man kan se i frisen högre upp på väggen vilka innehåller profiler av med viktiga män. Kontrastverkan är slående, en ickehierarkisk verklighet utanför gör sig påmind.
    Samtidigt visas i Västberga en paralell installation som pekar tillbaka på Konstakademin. Se länk till vänster.
  • Två spotlights med riktade runda ljuskäglor leder blicken till två platser i rummet. Den ena lyser upp ett av fotografierna, den andra lyser upp en tom cirkel på en av väggarna. En tomhet för betraktaren att fylla med egna refektioner.