Galleri Engman - Kenneth Pils

© 2014 Kenneth Pils

Galleri Engman - Kenneth Pils

Exhibition information
Grupputställningar
lör 1 mars - sön 23 mars
1997
Galleri Engman
Umeå

Kennet Pils medutställare Lotte Nilsson-Välimaa

Målningens titel är "Leva Äta Sova" och blev egentligen till som en motsats till de gipshuvuden som visas i samma utställning. Huvudena är ganska sargade och väcker tankar på sårbarhet.

I "Leva Äta Sova" vill jag som motpol till utsattheten i huvudena måla upp en lycklig värld. Hur framställer man det ? Mina tankar rör sig kring sommarlovet, det lustfyllda sommarlandet med dagar utan tid. Det är en känsla av alllt är ok, att man har allt man behöver. Ett lugn har lägrat sig över människorna och landskapet. Bilden kan påminna om den tidlösa pastoralen där allt flyter samman i en hyllning av det enkla, rustika livet.

Som en pendang kan man ta på sig ett par hörlurar och höra lugnets motsats. "Observationer" En hysterisk mix av reklamradio och Sveriges radios väderleksrapport. Högt tempo, gälla röster och ljud som pockar på uppmärksamhet mixas med den sakliga rösten från väderleksrapporten.

Vad hindrar oss från att uppleva lycka? Informationsflödet och konsumtionssamhället berättar andra historier. Pressen vill till varje pris väcka vår nyfikenhet så att vi köper lösnumret, reklamen vill få oss att sakna produkten som saluförs.

Vår värld tycks bestå av en absurd följd av katastrofer som man inte förstår och som man inte kan göra något åt. Dessutom skapas i komsumtionssamhället ett permanent inre tomrum som förväntas fyllas med varornas aura.

Pierre Bourdieu

BilagaStorlek
Artikel 385.37 KB