Bäckalyckans förskola - Våra vänner fåglarna

© 2017 Kenneth Pils

Bäckalyckans förskola - Våra vänner fåglarna

Exhibition information
Offentliga konstnärliga gestaltningar
tors 31 augusti
2017
Bäckalyckans förskola
Gnosjö

Den konstnärliga offentliga gestaltningen “Våra vänner fåglarna" är en visuell lek som vänder sig till barn. Det är en helhetslösning för inom och utomhusmiljö som ger barnen anledning att upptäcka, prata och fundera om och kring fåglar och natur.
Gestaltningen består av 10 akvarellmålningar som är placerade inomhus, 5 metallskulpturer som är finns runt om på gården och två siluettskurna metallverk som sitter på fasaden.
Fåglar finns ständigt närvarande i vår vardag. Om vi stannar upp och tittar närmare så erbjuder de så mycket som är till glädje för oss. Deras sång, färger, rörelse och beteenden är något som fascinerar oavsett ålders-, språk- eller kulturgränser.
Vi uppmuntrar alla att gå på upptäckfärd!

Kenneth Pils i samarbete med Richard Kirschner 2017

 

Syfte
Att göra barnen uppmärksamma på fåglar i sin närmiljö och att använda fåglar som en resurs i verksamheten. Genom att prata om fåglars liv kan barnen lära sig mycket om årstiderna, hur de bildar familj, ekologi och annat vilket kan bli ett pedagogisk resurs.
Utan att förstå varför blir barnet ofta glatt och uppiggad av fåglarnas spontana energi. Efter ett tag kan barnet bli allt mer uppmärksam på och känna igen deras karaktärsfulla former, färger, läten, rörelser och betenden.
Att tidigt lära känna fåglar i sitt närområde är inte bara lärorikt utan bidrar även till att man får en nära relation till naturen vilket jag tror ökar trygghetskänslan och empatiförmågan hos barnen.
Gestaltningen har ett okomplicerad tilltal och är tillgänglig för alla. Alla kan uppleva, mötas och prata om fåglar.