Aguélimuseet - Traveller 3

© 2013 Kenneth Pils

Aguélimuseet - Traveller 3

Exhibition information
Separatutställningar
lör 13 mars - lör 10 april
2010
Aguélimuseet
Vasagatan 17, 733 38 Sala.
Sala
Landskapsutställning där Kenneth Pils visar "Traveller 2" och "Traveller 3".
Works info: 

Varierande storlekar

Traveller - Aguéli
Mina tankar rör sig kring Aguélis senare tid i Spanien. En känsla av att han nått sin vägs ände efter ett turbulent liv. Nu under enkla förhållanden ensam i en existentiell tomhet men samtidigt en andlig närvaro. Kanske Sufismen var mer levande hos honom än tidigare. En enhetsmystik och dess paradoxala förening av andliga och sinnliga dimensioner.

Några citat av Aguéli:

Tänk dig en solnedgång och en gryning på samma gång. Dynamitardernas storartade, medvetna, lugna heroism; kulturoffrens hämnd; drömmarna hos utopister och artister, intuition, ett blekt sken låt vara, men som innesluter de första strålarna av solen.

Horisontens ofantliga öga, vars blick följer en överallt.

 

På utställningen visas nygjorda målningarna som utgår från en av Aguélis små landskapsmålningar (nr.39 på museet). Motivet är mycket enkelt, en skogshorisont med ett fält framför.

Målerisättet är akvarellartat med inslag av pastosa ytor; mycket rinn. Målningarna bevarar det skissartade som finns i tillblivelsen. Övermålningar suddar inte helt ut det som finns under. Det lagras en historia av händelser. En minimalistisk färgatmosfär med betoning på det horisontala. Ränder och färger som bygger upp imaginära landskap. Stilla - en slags meditation.